Vorwerk

Vorwerk

Land van oorsprong is Duitsland..

Dit ras heeft zijn naam te danken aan zijn ontwikkelaar, de Duitser O.Vorwerk. Hij wilde begin twintigste eeuw een goed nuthoen fokken met een lakenveltekening, echter niet in de combinatie met een wit lichaam. Maar met een Buffkleurig lichaam. Deze kippen zouden er minder snel vuil uitzien dan witte dieren.Hij kruisde met de rassen Lakenvelders, Orpingtons, Ramelslohers en Andalusiërs. In 1919 werd de Vorwerk in Duitsland erkend. Na de tweede wereldoorlog was dit ras bijna verdwenen. Met ‘restanten’ is de oorspronkelijke kruising weer opgebouwd.

Uiterlijke kenmerken van de Vorwerk.
De eerste indruk van het ras is die van een Lakenvelder met een andere grondkleur. Maar er zijn toch een aantal behoorlijke verschillen. De Vorwerk is net als de Lakenvelder een landhoender maar heeft een wat zwaardere bouw en een wat lager gedragen staart. De staart is middellang en wordt niet volledig gespreid. Door de lagere dracht ziet de Vorwerk er gestrekter uit dan de Lakenvelder. De borst is breed en vrij diep.De poten zijn middellang en leiblauw van kleur. De kop heeft een middelgrote enkele kam en witte oorlellen. De oogkleur is geelrood.

De Kleur.
Het ras komt dus alleen voor in de zwarte lakenveltekening met een Buffkleurig lichaam. Deze tekening heeft veel tijd nodig om zich te ontwikkelen. Vaak is de uiteindelijke kleur en aftekening pas na de derde rui definitief.

Eigenschappen.
Vanwege de onalledaagse tekening en kleurcombinatie is dit ras uniek.De Vorwerk stelt weinig eisen aan de leefomgeving. Ze kunnen los lopen in de tuin maar ook in een gesloten ren worden gehouden.Ze kunnen wel goed vliegen. De hennen leggen behoorlijk veel witte eieren, ook ’s winters. De Vorwerk is levendig en actief, maar niet schuw en U kunt ze met beleid ook redelijk goed tam krijgen. Als er voldoende ruimte is verdragen de hanen elkaar goed. De kuikens van de Vorwerk groeien vrij snel en zijn erg vitaal.