Menu Sluiten

Uitbroeden

Uitbroeden begint met goede broedeieren. Zie hiervoor het kopje broedeieren.

Er zijn 2 mogelijkheden om uit te broeden. Je hebt kunstmatige en natuurlijke broed. Voorwaarde voor natuurlijke broed is een broedse hen ‘Kloek’ die 3 weken bijna continu op haar nest blijft en haar eieren goed warm houdt. Bij kunstmatige broed ben je niet meer afhankelijk van een kloek en kun je dus zelf bepalen wanneer je broedt en wanneer dus de kuikens uitkomen. Ik probeer dit zo te plannen dat ze steeds net voor het weekend uitkomen zodat ik ze in het weekend goed kan verzorgen en in de gaten houden. Ook kun je na gelang het formaat van je machine veel meer eieren tegelijk uitbroeden.

Natuurlijke broed
Bij natuurlijke broed ben je afhankelijk van een broedse hen ‘Kloek’. Je herkend een kloek aan zijn gedrag. Een kloek zondert zich af van de rest en ontwijkt de haan, ze zit vaak de hele dag op het legnest en is er dan bijna niet af te krijgen omdat ze agressief word om haar eieren te beschermen. Ook herken je de kloek aan de klokkende geluidjes die ze maakt.

Een hen word meestal broeds in april en mei maar dit is ook afhankelijk van het weer . Uitzonderingen zijn er altijd mijn buurman had dit jaar begin februari 8 gezonde kuikens onder een Araucana hen terwijl het heel de broedtijd vroor en er sneeuw lag. De doorgefokte leghennen worden bijna nooit broeds want dat is eruit gefokt.

Als een hen echt broeds is en gaat broeden kun je haar het beste apart zetten of zorgen dat de andere hennen haar niet storen en eieren bij de kloek gaan bijleggen. Verder hoef je niks te doen zolang de kloek vers water en eten heeft komt het helemaal goed. De hen zal 1 keer per dag van haar nest komen om te eten, drinken en haar behoefte te doen. De uitwerpselen van een kloek stinken vaak heel erg.

Kunstmatige broed.
Als eerste moet je zorgen voor een goede broedmachine! In de vakhandel zijn alle soorten en maten broedmachines voor elk budget te koop. Ik zelf ben begonnen met een klein hobby machientje voor ongeveer 24 eitjes. Deze machine keerde automatische en werkte makkelijk. Omdat de uitkomst mij toch tegen bleef vallen en omdat ik meer wou gaan broeden ben ik op zoek gegaan naar een betere en grotere. Na lang zoeken en vergelijken heb ik geïnvesteerd in Top profi 180. Zie voor meer info kopje “Mijn broedmachine”
De kwaliteit van je broedmachine bepaald het resultaat! Hoe goed de broedeieren ook zijn als je machine niet goed is gaan er weinig eieren aan de gang of komen ze niet uit.
Los van de prof-machines Er zijn veel prima degelijke hobby machine’s ,maar ook budget machines(met een slecht resultaat).
Ondanks dat ik dit van veel mensen hoor.
Heb ik voor ik dit vermeld het uiteraard uitgebreid zelf getest! Met eigen eieren zelfde toom zelfde tijd.

Uitkomst
De kuikens uit laten komen kan meestal in dezelfde machine anders heb je een aparte uitkomstmachine nodig.

Om meerdere broedsels kort na elkaar te kunnen uitbroeden en mijn broedmachine goed schoon te houden heb ik zelf een uitkomstmachine gebouwd. Deze machine werk op de zelfde manier als mijn broedmachine met spouwmuur voor warmte circulatie. Alleen liggen de eieren nu stil in uitkomstbakken.

Ook gebruikte ik sinds dit jaar een Couveuse uit het ziekenhuis de couveuse was vanwege de leeftijd niet meer geschikt voor gebruik in het ziekenhuis, maar werkt nog perfect. Het uitkomen in de couveuse werkt goed.
Inmiddels heb ik de Couveuse weg gedaan aan een reptielen broeder en een grote uitkomst machine ervoor terug.

Als de kuikens uit gekomen zijn moet je ze laten liggen om bij te komen en om mooi op te drogen. Ze mogen maximaal 24uur blijven liggen. De kuikens hebben niet direct voer nodig omdat de net voor het uitkomen de dooierzak opnemen en zo een voedselvoorraad hebben. Vers water hebben ze wel gelijk nodig als je ze uit de machine haalt.

Kuikens die niet op eigen kracht uit het ei kunnen komen, zijn meestal niet levens vatbaar of groeien niet uit tot gezonde dieren en ook kun je de kuikens makkelijk beschadigen als je ze uit het ei helpt, daarom mag je een kuiken nooit helpen.

Broedperiode
Kunstmatig broeden kan het hele jaar door, maar je moet dan wel goed bevruchte broedeieren hebben. En zorgen dat je de kuikens goed warm kan houden en eventueel bijlichten omdat vroeg in het jaar de daglengte te kort is.

Broedtemperatuur
De temperatuur moet tussen de 37,5 en de 37,8 graden liggen. Vaak wordt geadviseerd wordt om tijdens de uitkomst ongeveer 0,2 graden te laten zakken, dit is beter maar niet perse nodig.

Temperatuurschommelingen kunnen slechte gevolgen hebben voor de ongeboren kuikens. Ze kunnen hierdoor niet gezond of zelfs niet uitkomen.
Is de afstelling niet perfect dan gaan er minder eieren van start met de ontwikkeling!

Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid kan het beste rond de 40-55% gehouden worden tijdens het broeden, afwijkende vochtpercentages kan een afwijkend broedresultaat tot gevolg hebben waardoor de kuikens vaak misvormd of niet geboren worden.

Belangrijk is ook om 2 dagen voor de uitkomst de vochtigheid op te voeren tot rond de 70%.

Keren
De broedeieren moeten gekeerd worden om te voorkomen dat de embryo’s vastkleven aan de schaal. Bij de meeste broedmachines gebeurd dit tegenwoordig automatische anders moet je dit met de hand doen. Mijn broedmachine doet dit met behulp van kantelkering automatisch elke 1uur en 45 minuten en dan 15 minuten keer tijd.

Schouwen
Schouwen van broedeieren die je om te zien of de eieren bevrucht zijn en of ze goed groeien. Schouwen kun je doen wanneer je zelf wilt. Ik doe het op de 7e en de 18e dag. Op de 18e dag schouw ik omdat ik dan gelijk de eieren verplaats naar de uitkomstmachine.

error: De gegevens van deze website vallen onder ons copyright! Lees onze disclaimer voor meer informatie.